Home

Download schoolgids

Nieuws

Het Westeraam en Maarten van Rossem bieden MBO keuzedeel Expressief Talent aan

Gepubliceerd op: dinsdag 20 april 2021

 

Hoe mooi zou het zijn als leerlingen van het vmbo nog tijdens hun tijd op het voortgezet onderwijs proeven aan het mbo? Leerlingen van het Maarten van Rossem en Het Westeraam hebben nu die kans. In samenwerking met ROC Nijmegen is de eerste groep gestart met het MBO keuzedeel Expressief Talent.  

   

Samen bezig zijn  

Elke donderdagochtend ontvangt docente Yvette Melskens van ROC Nijmegen zo’n 15 leerlingen van het Maarten van Rossem en Het Westeraam, de collega-school in Elst, om te werken aan het keuzedeel Expressief Talent. “De leerlingen vinden het fijn om samen bezig te zijn met allerlei vormen van expressie. Ze leren elkaar en zichzelf op een totaal andere manier kennen”, zegt Melskens.   

  

Voorstelling  

De leerlingen zelf zijn ook enthousiast. ‘Tof om al een beetje kennis te maken met het onderwijs op een mbo’, ‘misschien maakt het de overgang naar het mbo ontspannener’ en ‘het is fijn om ergens naartoe te werken’, zijn maar een paar reacties.   

De bedoeling is dat de groep volgend schooljaar het keuzedeel afsluit met een voorstelling. Daarna ontvangen ze in juli 2022 niet alleen hun vmbo-diploma maar als alles te regelen valt, óók een mbo-certificaat.   

  

Kennismaken met het mbo 

Het initiatief kwam zo’n anderhalf jaar geleden tot stand, toen Conny Haukes van Het Westeraam en Boukje Splint van ROC Nijmegen die wens uitspraken. Kort daarna sloot ook het Maarten van Rossem aan. “Het idee werd om leerlingen al tijdens hun vmbo-tijd een MBO keuzedeel te laten doorlopen en af te sluiten. En om ze op deze manier al te laten kennismaken met het mbo”, vertelt Conny Haukes. Om het traject van start te laten gaan, moest van alles worden uitgezocht. Haukes gaat verder: “Welk keuzedeel leent zich ervoor om ook aan vmbo-leerlingen aan te bieden? Welke eisen stelt dat aan de deelnemende leerlingen? Hoe past het in de onderwijstijd? Kunnen we hier een keuzevak van het vmbo mee afdekken? Kunnen leerlingen straks hun certificaat inwisselen op het mbo? En kan dat dan op elk mbo? Veel vragen die allemaal antwoord moesten krijgen.”   

  

Meet & greet 

Inmiddels is het antwoord op de meeste vragen gevonden en zijn de lessen gestart. Diana Hommes van het Maarten van Rossem ziet het als een enorme kans. “Door deze samenwerking kunnen we leerlingen nu een cultureel vak aanbieden, dit is echt van meerwaarde. De leerlingen gaan op de fiets naar Elst en genieten ook van de nieuwe contacten en de mogelijkheden om hun talenten te ontdekken.”  

Alleen het plan om leerlingen van de verschillende scholen te laten samenwerken, staat nog in de ijskast. Hommes: “Er is al een meet & greet geweest tussen leerlingen van het Maarten van Rossem en studenten sociaal werk van Rijn IJssel. Ook is er interesse getoond vanuit de opleidingen Cios en Veiligheid van Rijn IJssel. Helaas hebben we er door corona nog geen gevolg aan kunnen geven, maar dat komt zeker nog.”   

 

Theme picker

Download de schoolgids 2021-2022!