Home

Download schoolgids

Jouw school

In het filmpje over het Maarten van Rossem wordt op een aantal plekken verwezen naar meer informatie op deze website. Hieronder vind je deze informatie. Wil je nog meer weten over de school? Bekijk dan de rest van de website. Wil je het filmpje nog een keer zien? Dat kan! Klik dan hier. We hebben ook een sfeerfilmpje, bekijk dat filmpje hier

De profielen M&T en PIE

Op het Maarten van Rossem kies je aan het einde van het 2e leerjaar een profiel. Dit is de richting waarin je examen gaat doen. Je hebt keuze uit:

Mobiliteit & Transport (M&T)

Sleutelen aan auto’s of je eigen fiets repareren (of die van vrienden, familie en bekenden). Leerlingen Mobiliteit & Transport (M&T) vinden dit maar wat leuk om te doen. Toch leidt dit profiel nog veel breder op. Een baan als planner of magazijnmedewerker bij een transportbedrijf is ook heel goed mogelijk. Of wat dacht je ervan om later als chauffeur te werken?

Bij Mobiliteit & Transport leer je zoveel mogelijk in de praktijk. Je krijgt praktische opdrachten én je gaat op stage. Zo doe je alvast werkervaring op, wat handig is als je straks echt op zoek gaat naar werk. Of natuurlijk voor je bijbaantje. Het helpt jou ook bij de keuze voor vervolgopleiding. Goed om te weten: in de mobiliteit- en transportwereld is werk genoeg! Tenslotte blijven auto’s altijd bestaan én gaan veel oudere monteurs komende jaren met pensioen. Genoeg plek voor jou dus!

Produceren, Installeren & Energie (PIE)

Het profiel Produceren, Installeren & Energie (PIE) leidt op voor een breed scala aan beroepen. Bijvoorbeeld een baan in de productietechniek. Als je het leuk vindt om dingen te maken, kan PIE voor jou een goede keuze zijn. Ook leg je bij PIE een mooie basis voor een beroep in de installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Je leert wat er bij het aanleggen van badkamers komt kijken of bij bijvoorbeeld de aanleg van rioleringen. Het onderdeel ‘Energie’ leidt op voor de aller modernste technieken in de wereld van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Bij PIE leer je bijvoorbeeld aan de hand van tekeningen hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten leer je ook zelf te maken. Aan het einde van jouw schooltijd weet je daarnaast precies welke gereedschappen er zijn. En hoe je die het beste kunt gebruiken. Dat komt al tijdens de opleiding goed van pas. Want hoe mooi is het als je tijdens je stage wordt gevraagd om een bepaald gereedschap uit de bus te pakken en jij weet precies om welk gereedschap het gaat?!

De profielen Z&W en E&O

Zorg & Welzijn (Z&W)

Bij Zorg & Welzijn (Z&W) bereid jij voor op een beroep in de horeca, uiterlijke verzorging, facilitaire dienstverlening of bijvoorbeeld toerisme. Je kunt ook verder in de sport, zorg, kinderopvang en laboratoriumtechniek. Of zie je een baan als receptionist of in de beveiliging wel zitten? Met dit profiel zijn heel veel mbo-opleidingen en beroepen mogelijk.

Z&W is echt een mensenvak. Je leert zoveel mogelijk vanuit levensechte situaties. Daarom heeft het Maarten van Rossem een moderne keuken en bijvoorbeeld een eigen restaurant.

In het restaurant komen iedere vrijdagmiddag gasten eten. Samen met je klasgenoten zorg je ervoor dat alles op rolletjes verloopt. Je kookt, bedient de gasten en zorgt ervoor dat alles in het restaurant precies zo gaat als in een echt restaurant.

Economie & Ondernemen (E&O)

Met het profiel Economie & Ondernemen (E&O) krijg je een goede basisopleiding voor veel mbo-opleidingen. Veel leerlingen kiezen na het Maarten van Rossem voor een ICT-opleiding of gaan verder in de retail. Je kunt met dit profiel aan het werk als verkoper of inkoper, maar ook als medewerker bij een bank of hotel. Een beroep als magazijnmedewerker of receptiemedewerker is met dit profiel ook mogelijk. Evenals administrateur, juridisch medewerker en etaleur. Spreekt het zelfstandig ondernemerschap jou aan? Dan ben je bij E&O zeker op de juiste plek!

Het profiel E&O is behoorlijk ICT-gestuurd. Je leert bijvoorbeeld hoe belangrijke programma’s als Word en Excel werken, omdat je deze programma’s nodig hebt als je later moet boekhouden. Of voor klantenbeheer. De docenten zorgen voor allerlei digitale leermethodes. Hoewel je veel achter de computer zit, zijn de opdrachten vaak wel heel praktisch. Tenslotte zijn de meeste leerlingen echte doeners.

Bij het profiel Economie & Ondernemen ga je 2 keer op stage. De stage is steeds één volle dag in de week, zodat je het stagebedrijf jou ook echt aan het werk kan zetten. De bedoeling is dat je zelf een stagebedrijf zoekt. Dit betekent ook dat je gaat solliciteren. Zo bereid jij je voor op het leven als werknemer. Als je na je (mbo-)opleiding op zoek gaat naar werk (of een bijbaantje zoekt), weet je al hoe je een sollicitatiebrief schrijft en een sollicitatiegesprek voert.

Leren op maat

Jij kunt op het Maarten van Rossem op je eigen niveau en in je eigen tempo leren. Wij passen namelijk het niveau van de lesstof aan op de leerling. Dit noemen we: leren op maat.

Leren op jouw eigen niveau

Als je erg goed bent in een vak, krijg je op het Maarten van Rossem de kans dat vak op een hoger niveau te volgen. Je kunt in dat vak zelfs examen op een hoger niveau doen. Maar het geldt ook andersom. Haal je voor bepaalde vakken minder goede cijfers? Dan is het mogelijk om die vakken op een lager niveau te volgen. Je hebt die keuze tot aan de start van je schoolexamens. Zo blijf jij op het Maarten van Rossem altijd uitgedaagd!

Sta jij al 2 periodes voor een vak een 7,5 of hoger? Op het Maarten van Rossem kun je dan vanaf de nieuwe periode dat vak op 1 niveau hoger volgen. Als je de bb-leerweg volgt, betekent dit dat je het vak op kb-niveau gaat doen. Zit jij in de kb-leerweg, dan volg je dat vak op tl-niveau. We noemen dit op school: opstromen. Helaas kun je niet opstromen als je het vak al op tl-niveau doet.

Sta jij al 2 periodes voor een vak een 5,0 of lager? Dan kun je dat vak in de nieuwe periode op 1 niveau lager doen. Volg jij de lesstof op tl- of kb-niveau? Dan kun je het vak in de nieuwe periode doen op kb- of bb-niveau. Dit heet: afstromen. Helaas kun je niet afstromen als je in de bb-leerroute zit.

Leren in jouw eigen tempo

Een voorbeeld van ‘leren in jouw eigen tempo’ is de mogelijkheid om vakken eerder af te ronden. Je doet dan eerder examen dan gebruikelijk, zodat je daarna meer tijd hebt voor andere vakken (waar je misschien minder goed in bent).

Ondersteuning & begeleiding

Het Maarten van Rossem staat bekend om de goede begeleiding aan leerlingen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat jij het fijn hebt op school en dat je goed presteert. Hoe wij deze begeleiding precies zien en hoe onze ondersteuning er precies uitziet, staat in ons Ondersteuningsprofiel. Kort samengevat komt het erop neer dat wij jou en jouw ouders op verschillende manieren ondersteuning en begeleiding (kunnen) bieden:

Mentor

De mentor is jouw eerste aanspreekpunt op school. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met plannen of met een vak of als je een probleem hebt. Op veel vragen heeft de mentor antwoord en anders zorgt de mentor, samen met jou, dat er een antwoord of oplossing komt. De mentor helpt jou je eigen zaken goed op orde te hebben.


Zit jij in de onderbouw en heb jij een opdracht afgerond? Dan tekent de mentor jouw weektaakkaart af. De mentor houdt bijvoorbeeld ook jouw cijfers bij en je aan- en afwezigheid.

In het mentoruur bespreekt de mentor welke projecten er op school zijn en allerlei praktische zaken. Het mentoruur is bedoeld voor alles wat er op school gebeurt, maar ook om jou te coachen. De mentor is namelijk ook jouw coach. Jullie spreken jouw leer- en ontwikkelingsdoelen af. Tijdens coachingsgesprekken evalueren jullie hoe het met jouw doelen staat.

In de onderbouw heb je 2 of 3 mentoruren per week. Zit je in de plus-klas? Dan heb je 3 mentoruren. In een reguliere klassen heb je 2 mentoruren.

De mentor is ook het 1e aanspreekpunt van je ouders. De mentor neemt met jouw ouders contact op als er iets met jou aan de hand is op school. Eventuele problemen of tegenslagen lost de mentor graag ook samen met jouw ouders op. Omgekeerd werkt dat ook zo. Jouw ouders kunnen ook met de mentor contact zoeken. Bijvoorbeeld als er (thuis) iets aan de hand is wat invloed heeft op jouw functioneren. Of als zij zich ergens zorgen over maken.

Ondersteuningsteam

Als de mentor jouw vraag of probleem niet zomaar kan oplossen, neemt hij contact op met het ondersteuningsteam. Dit team bestaat uit de ondersteuningscoördinator, de orthopedagoog, de leerlingbegeleiders en het ABC-team. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van de expertise van de schoolmaatschappelijk werker, jongerencoaches en leerplichtambtenaren. Op basis van jouw vraag of probleem bekijken deze begeleiders welke ondersteuning jij nodig hebt. En wie jou daar het beste bij kan helpen.

Vaak zijn ouders aanwezig bij de gesprekken over de ondersteuning. Ouders moeten ook altijd toestemming geven voor de voorgestelde hulp of ondersteuning.

Ieder jaar bespreken jij, jouw ouders en het ondersteuningsteam samen de vooruitgang. Tenslotte zijn we samen verantwoordelijk voor jouw ontwikkeling.

ZAT-team

Soms is de ondersteuning die jij nodig hebt, niet op school aanwezig. In dat geval schakelt de school het Zorgadviesteam (ZAT-team) in. Het ZAT-team bestaat naast de begeleiders van het ondersteuningsteam uit het Bureau Leerlingenzaken van de gemeente, het wijkteam, de jeugdzorg- en jongerenorganisatie Pactum / Rijnside en de schoolarts.

Regelmatig is er een overleg waar al deze partijen bij aanwezig zijn, onder leiding van de ondersteuningscoördinator van het Maarten van Rossem. Het team bespreekt tijdens dit overleg jouw situatie (en die van leerlingen met ook complexe vragen).

Plus-arrangement

Als je kampt met grote leerachterstanden of met sociaal emotionele problemen, kun je aanspraak maken op het zogenaamde ‘plus-arrangement’ (VMBO+). In het 1e en 2e leerjaar zit je dan in een kleinere klas, met leerlingen die ook het plus-arrangement hebben. Jullie klas heet ook wel de ‘plus-klas’.

In de plus-klas krijg je meer begeleiding bij jouw leerproces en de docenten helpen jou om je sociaal verder te ontwikkelen. De docenten die jou begeleiden, hebben hier extra veel kennis van. In de plus-klas heb je 3 mentoruren, terwijl de andere klassen er 2 hebben. Verder krijg je dezelfde lesstof als leerlingen van de andere klassen in jouw leerjaar.

In de bovenbouw houd je dit plus-arrangement, maar is de aanpak wel anders. Je krijgt dan vooral individuele begeleiding. Je zit dan ook in een gewone klas, met leerlingen van hetzelfde niveau als jij.


Het plus-arrangement is een initiatief van het samenwerkingsverband Arnhem. Het Maarten van Rossem is door het samenwerkingsverband aangewezen als school die deze speciale ondersteuning mag aanbieden.

Meer weten over VMBO+ en het plus-arrangement? Bekijk dan het ‘ondersteuningsprofiel‘ (2.4).

Pedagogisch conciërge

Op het Maarten van Rossem hebben we een pedagogisch conciërge. Niet alleen houdt hij een oogje in het zeil, óók kun je voor allerlei praktische zaken bij hem terecht. Onze pedagogisch conciërge kent de leerlingen en vaak ook hun ouders en (thuis)situatie.

    Download de schoolgids 2024-2025!