Home

Download schoolgids

Nieuwsarchief

Portfolio om ondersteuningsbehoefte in kaart te brengen én houden

Gepubliceerd op: donderdag 22 juli 2021

Het kabinet heeft veel geld beschikbaar gesteld om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op te vangen. Ook onze school maakt gebruik van het ‘Nationaal Programma Onderwijs’ (NPO). Iedere school bepaalt zelf hoe dit programma wordt ingevuld. Op het Maarten van Rossem willen we het geld inzetten voor ondersteuning waar elke leerling iets aan heeft. Oók nadat corona allang is vergeten.  

 

Analyse van elke leerling 

De eerste stap van dit NPO is het maken van een analyse van de situatie op school. Om zo de behoefte aan ondersteuning van leerlingen goed in beeld te krijgen. Elke school is verplicht om deze analyse te maken. Op het Maarten van Rossem hebben we ervoor gekozen om de behoeften zo breed mogelijk in beeld te brengen. Ondersteuningsbehoeften kunnen namelijk op verschillende manieren naar voren komen. Zo kan een leerling extra ondersteuning nodig hebben bij uitleg. Of een leerling kan vastlopen bij het plannen van het werk. Soms is ondersteuning op bijvoorbeeld gedrag nodig om de juiste resultaten te boeken.  

 

Portfolio 

Het resultaat is dat nu voor elke leerling een portfolio beschikbaar is. Leerlingen hebben dit portfolio samen met hun rapport uitgedeeld gekregen. Het portfolio is een persoonlijk overzicht van hoe ver een leerling op verschillende gebieden al ontwikkeld is. Denk aan vaardigheden, maar ook eigen perspectief en welbevinden. Het portfolio is de basis van het startgesprek dat de mentor na de zomervakantie met uw zoon/dochter heeft. De mentor bespreekt dan met de leerling wat hij/zij nodig heeft op het gebied van kennis, vaardigheden en welbevinden. Op een later moment komt dit ook terug in het driehoeksgesprek tussen leerling, ouder en mentor.  

 

Leerproces in beeld 

Het portfolio wordt dus hét instrument waarmee we op het Maarten van Rossem het leerproces van leerlingen inzichtelijk maken én houden. Het betekent een nieuwe manier van kijken naar ondersteuning. We denken hiermee een goede aanpak te hebben gevonden voor nog betere begeleiding van onze leerlingen.  

 

Bekijk het porfolio! 

Dus zit jij of uw kind op het Maarten van Rossem? Bekijk het portfolio goed. De bedoeling is dat het portfolio na de zomervakantie weer terug op school komt, zodat we er in het nieuwe schooljaar mee verder kunnen.  

Theme picker

Download de schoolgids 2023-2024!